Zioła w kuchni, czyli moc aromatu i smaku

Nic tak nie poprawia smaku potraw jak świeże zioła. Dodają one także niesamowitego aromatu. Dobrze jest mieć takie zioła na kuchennym parapecie. Wyglądają one przepięknie i służą urozmaiceniu gotowania. Ich pielęgnacja nie jest skomplikowana dlatego zachęcam do ich posiadania.


Jedną z tych magicznych roślin jest Melisa.

melisa

Melisa w kuchni najczęściej wykorzystywana jest do przygotowywania białych sosów do ryb. Idealnie sprawdza się także w koktajlach i deserach oraz jako ozdoba dań.

Ma niezliczone właściwości, między innymi poprawia apetyt i trawienie, pobudza fizycznie i umysłowo, a więc wpływa na przedłużenie życia, wzmacnia także pamięć.

Melisa lubi miejsca nasłonecznione, liście zerwane przed kwitnięciem mają najbardziej silny aromat.

Kolejnym ziołem wartym posiadania jest Szczypior.

szczypiorek

Szczypior działa nie tylko pobudzająco ale również ułatwia trawienie.  Idealny do sałatek, twarożków i zup. Doskonale komponuje się z ziemniakami, sosami.

Lubi wilgotną wapienną ziemię, dlatego nie musi jak inne zioła ciągle przebywać w słońcu. Uda nam się także w półcieniu.

Następny jest Tymianek.

tymianekTen wiecznie zielony półkrzew dodaje się do bulionów, farszów, marynat. Stosuje się go jako dodatek do pieczeni steków, ziemniaków, zup czy sosów pomidorowych.

Tymianek uprawiany w doniczce lub w ogródku można zbierać od wiosny do jesieni. Ziele suszy się w cieniu, w miejscu przewiewnym. W ogrodzie może rosnąć 3-4 lata.

Bazylia – moje ulubione zioło, zwane przez Francuzów królewskim zielem.

bazylia

Ma miły korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Dobrze czuje się w towarzystwie makaronów, pomidorów, jest głównym składnikiem pesto. Dla mnie jest nieoceniona z mozzarellą.

Bazylia lubi miejsca jasne, ale osłonięte przed bezpośrednim słońcem i wiatrem. Podlewa się ją tylko w południe. Doskonale rośnie w doniczce i świetnie wygląda na kuchennym parapecie.

Symbol miłości, czyli Rozmaryn to zioło wzmacniające pamięć, ważny składnik kruchych mięs.

rozmarynPasuje do baraniny i wieprzowiny.  Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków, pizzy, sałatek, makaronów i marynat. Stosowany jest również do aromatyzowania likierów i wódek żołądkowych. Rozmaryn dobrze komponuje się z innymi przyprawami, jest składnikiem ziół prowansalskich.

Lubi słońce, ale należy chronić go przed przeciągami. Jego liście można zrywać cały rok.

Kolejną aromatyczną przyprawą jest Mięta.

miętaTa uznawana za symbol gościnności roślina w kuchni używana jest najczęściej do sosów, syropów, sałatek. Sprawdza się również w towarzystwie baraniny. Napar z mięty działa orzeźwiająco, pomaga w kłopotach z trawieniem.

Najlepsze są dla niej miejsca zacienione, ziemia w której rośnie powinna być wilgotna.

Estragon jest wieloletnią rośliną leczniczą i przyprawową wytwarzającą kłącze.

estragonCharakteryzuje się pikantnym smakiem i ostrym zapachem. Działa pobudzająco i poprawia apetyt. Ziele używane jest do produkcji octu estragonowego, musztardy estragonowej i różnych mieszanek przyprawowych. Estragonem przyprawia się potrawy z ryżu (dania chińskie), ryby i majonezy. Stosuje się go do sosów, pieczarek, kalafiorów, szparagów, pomidorów, fasoli oraz mięsa cielęcego, jagnięcego i krabów. Ziele pasuje szczególnie do kurczaka pieczonego, kurczaka w śmietanie, baraniny i podrobów. Poprawia smak golonki, boczku wieprzowego i wędlin. Smak estragonu czuje się wyraźniej, jeżeli potrawę skropi się lekko sokiem z cytryny. Świeżymi posiekanymi liśćmi estragonu przyprawia się drób, jajka, jasne sosy, mięsa i wszystkie rodzaje sałatek. Można ich używać do przygotowania masła ziołowego.

Estragon dobrze rośnie w jasnych miejscach, ale nie narażonych na palące promienie słońca.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s